History B a.minor 2nd semester WEST BENGAL STATE UNIVERSITY Exam 2025

Short type questions (word limit 30 each)

1 Name two dramatists who flourished during the Gupta period and their work.

Ans:- kalidasa and Vishakhadatt where the two dramatists who flourished during the Gupta period.

Abhigyan shakuntalam written by kalidasa and mudrarakshasa written by visakha Dutta .

2. Which Gupta ruler defeated the Hunas?

And-  The Gupta ruler skandagupta defeated the Hunas.

3. Name two books written by Harshvardhan.

Ans-   Priyadarshika and Ratnavali written by the Harshvardhan.

4) who was Gopala ?

Ans -Gopala was the founder and first king of Paul dynasty.

5 who assume the title Gangai konda and why?

Ans - Rajendra chola first assumed the title Gangai konda.

6.  Name two greatest ruler of chola dynasty 

Ans- Rajaraja chola and the Rajendra chola first were the greatest ruler of the chola dynasty.

7. Who was the greatest rulers of chalukya Dynasty?

 Ans-  pulakesin 2nd  (609 to 642) was the greatest ruler of chalukya dynasty.

8. Which Chinese traveller visited India during the reign of Harshvardhan ?

Ans- Hiuen Tsang the Chinese traveller visited India during the reign of Harshvardhana.

9. Who built the famous Kailash nath Temple at Ellora? 

Ans-  Rashtrakuta king Krishna first in 8th century built the famous temple Kailash nath at Ellora.

10. Who was the founder of Rashtrakut Dynasty?

Ans- Dantidurga/Dantiverman was the founder of Rashtrakut dynasty.

11. Who led the bhakti movement in South Indian?

Ans - Alvars and Nayanars were led the bhakti movement in South India.



Comments

Popular posts from this blog

Xi political science MCQ

Kingship caste and class

Brick ,beads and bones class 12 history